Sisi Buruk Perniagaan MLM

Perniagan MLM Bukan short form kepada ‘malam’, jangan salah ertikan makna itu, tapi kalau singkatan kepada Perniagaan Multilevel Maketing, Perniagaan Mengkaya Lain Melayu, Perniagaan Mengkaya Lain Manusia, Perniagaan Meniaga Larut Malam… malah ada juga yang memberi maksud Perniagaan Menipu Lain Manusia, Perniagaan Menipu Larut Malam dan lain-lain yang sewaktu dengannya adalah benar dan juga tidak benar. Tapi terpulang kepada anda untuk memikirnya selepas selesai membaca tulisan ini.

Aku banyak pengalaman dalam perniagaan MLM. Sejak tahun 2002 aku sudah menceburkan diri dalam perniagaan MLM sehinggalah tahun 2009. Banyak pengalaman yang aku pelajari dalam perniagaan ini, ada baik ada buruknya. Yang baik adalah perniagaan ini memberi peluang kepada banyak orang especially orang Melayu untuk berniaga, menjadi kaya, mengubah hidup dan mencapai kejayaan. Tetapi yang buruknya pun ada.

Sejak berpuluh tahun dahulu, perniagaan MLM yang ada kebanyakkannya berteraskan sistem menjual dan mengrekrut wakil jualan kumpulan. Dua teras ini menjadikan sistem perniagaan MLM berjaya. Tak kiralah wakil jualan bekerja secara sepenuh masa atau separuh masa, kalau rajin adalah habuannya.

Tak perlu untuk aku ceritakan sistem komisyen, bonus, ganjaran dan keistimewaan pelan dalam tulisan ini kerana di luar sana banyak tukang cerita. Lagipun tak banyak perbezaan di dalam sistem antara syarikat dengan syarikat dalam perniagaan MLM ini.  Tetapi apa yang aku mahu lempiaskan di sini adalah perkara yang menjadi perniagaan MLM buruk. Tidak dinafikan ramai yang berjaya, tetapi ramai juga yang gagal.

Kini sistem perniagaan MLM berubah kepada trendskim membeli pangkat“. Kalau dulu sistemnya adalah menjual dan mengrekrut, tetapi kini ‘menjual’ sudah kurang atau tiada tetapi hanya ‘mengrekrut’ sahaja. Caranya mudah, anda perlu keluarkan sejumlah wang besar dan membeli produk dari syarikat MLM. Setiap produk mempunyai mata (points) yang boleh mewakili bonus kepada pembeli. Selepas itu terpulang kepada anda untuk menjual barang tersebut kepada pelanggan dengan harga runcit, jikalau terjual anda akan mendapat untung runcit + dengan bonus dari syarikat + komisyen rekrut wakil jualan, maka keuntungan yang besar anda akan nikmati. Tapi itu sistem asal iaitu ‘menjual’ dan ‘mengrekrut’.

Dalam sistem ‘rekrut’, untung runcit tiada. Yang ada hanyalah bonus dari syarikat kepada wakil jualan (ahli). Kelebihan sistem ‘rekrut’ menjaminkan keuntungan yang berlipat ganda dari keuntungan runcit. Inilah yang banyak terjadi sekarang. Banyak cerita yang aku dengar, sebagai contoh buat pinjaman peribadi RM 22,000 beli produk dan terus dapat pangkat, lepas tu rekrut orang lain dengan membuat perkara yang sama (buat pinjaman RM 22,000) maka yang atas dapat naik pangkat, dapat bonus wang, dapat ganjaran.

RM 22,000 digunakan untuk membeli pangkat, manakala produk yang dibeli simpan di stor atau bawah katil. Bagi yang bijak mereka menjual produk tersebut kepada orang lain, dapat untung runcit, tetapi jikalau harga satu produk mencecah ribuan ringgit? jenuh juga nak menjual. Maka bila letih tebal muka dek menjual barang yang tak laku-laku, maka mereka berhenti dan hanya menumpukan kepada ‘rekrut’ orang lain untuk jadi seperti mereka kerana dengan cara ini dapat balik semula modal yang telah dikeluarkan.

Yang menjadikan kecewa apabila Hadis Nabi Muhammad S.A.W dijadikan sandaran kepada perniagaan mereka ini, tak lain tak bukan ialah “9 per 10 rezeki itu datangnya dari perniagaan“. Hadis ini memang benar, tetapi perniagaan yang dimaksudkan ialah perniagaan akad jual beli, iaitu transaksi antara dua pihak iaitu pihak yang menjual dan pihak yang membeli. Dalam hal ‘membeli pangkat’, pihak yang menjual adalah pihak syarikat yang mengeluarkan produk dan pihak yang membeli adalah pihak ahli. Manakala pihak yang di ‘rekrut’ tidak menjalan perniagaan dengan ‘orang atas’, mereka hanya menjalan perniagaan hanya dengan syarikat. Akad perniagaan hanya berlangsung pada waktu itu sahaja, waktu perbentangan pelan dan rekrut tiada perniagaan.

Bukan itu sahaja, menjadi juga beban kepada orang yang di ‘rekrut’ apabila mereka tidak berjaya menjual dan mengrekrut orang lain jadi sepertinya kerana wang yang dikeluarkan tidak dapat semula. Tidak seperti yang diwar-warkan semasa pembentangan pelan pemasaran. Paling sadis apabila produk tak dijual, tiada orang yang mahu jadi ahli, hutang pula terpaksa bayar. Bodoh-bodoh saja kena bayar hutang yang tak sepatutnya.

Tapi aku tak salahkan mereka, bila nak berniaga, maka pilihlah yang sesuai dan mengikut kemampuan. Jangan fikir untung sahaja, pikir juga keupayaan sendiri. Tengok duit banyak memang seronok, masa tu semua jadi kawan, bila jatuh tergolek semua menghilang. Malah dituduh bukan-bukan. Apa nak buat, nasib badannn.. haha.

Wallahu’alam..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: