Mati Itu Pasti: Bagaimana Skim Takaful Membantu Anda?

Sudah lama tak menjenguk blog ni…

Lama ditinggalkan kerana kerja aku mengingatkan orang ramai bahawa satu hari nanti kita pasti akan mati. Bunyi kerjanya agak ngeri. Siapa nak fikir pasal mati, sedangkan setiap dari kita (termasuk aku) bangun dari tidur akan menjalankan rutin harian sebagai seorang pekerja, usahawan, peniaga dan boss sekalipun bagi mencari rezeki yang halal untuk keluarga. Masakan mahu mendengar perihal mati?

Please don’t get me wrong!

Bukan aku mahu menyekat kebebasan anda semua mencari rezeki, carilah rezeki Allah S.W.T ini di seluruh pelusuk dunia bagaikan kita hidup beribu tahun, tidak salah. Apa yang aku bawa adalah ingatan mengenai “back-up” untuk mereka yang ditinggalkan ketika kita pergi kelak.

Adakah cukup bekalan kita untuk bertemu Yang Maha Satu itu adalah persoalan yang kita perlu jawab sendiri. Berbalik kepada tajuk entry ini, ya! mati itu pasti berlaku, hanya kita tidak mengetahuinya bila, di mana, bagaimana. Ada satu perkara yang aku mahu kongsikan di sini yang berkaitan hal mati ini iaitu adakah kita mempunyai “back-up” atau bekalan yang cukup untuk mereka yang ditinggalkan?

Bagi perancang kewangan, bekalan yang dimaksudkan adalah sumber “pendapatan alternatif ” atau dengan kata lain, gantian kepada pendapatan yang telah hilang akibat kematian kita, bapa, suami dll (pencari nafkah keluarga). Sebagai contoh;

Seorang suami dan juga bapa yang mempunyai 4 orang anak. Pendapatan bulanan keluarga RM 5000 (RM 3500 datang darinya, manakala RM 1500 lagi dari isterinya). Mempunyai aset rumah yang bernilai RM 200,000 dan kereta RM 15,000. Simpanan Tabung Haji RM 10,000 dan ASB RM 30,000. Perbelanjaan bulanan termasuk bayaran bulanan pinjaman rumah, kereta, bil-bil utiliti, sara hidup, pendidikan anak-anak dll lebih kurang RM 4,100 sebulan.

Menggunakan contoh di atas, apa akan terjadi kepada keluarga tersebut jika si suami pergi awal (mati awal)?
1. Pendapatan bulanan RM 3500 hilang
2. Perbelanjaan bulanan RM 4,100 menjadi defisit
3. Bayaran pinjaman rumah dan kereta akan tersangkut

Adakah simpanan mencukupi untuk menampung keluarga ini?
Simpanan Tabung Haji RM 10,000 + ASB RM 30,000 = RM 40,000. Mengikut perkiraan, bagi meneruskan gaya hidup yang sedia ada, iaitu perbelanjaan bulanan RM 4,100, maka RM 40,000 hanya dapat bertahan lebih kurang 9 bulan sahaja.

Bagaimana baki kehidupan keluarga itu selepas 9 bulan tersebut?

Inilah persoalan yang aku ingin utarakan kepada anda semua. Bagaimana keluarga tersebut ingin meneruskan gaya hidup yang sama seperti si suami masih hidup lagi iaitu sumber kewangan RM 3500 setiap bulan tanpa henti. Caranya ada;

Bagi si suami, pendekatan yang mudah ialah dengan mengambil perlindungan skim takaful yang bernilai lebih kurang RM 400,000 – RM 500,000 sebagai Manfaat Kematian. Dengan adanya dana ini, walaupun si suami baru sahaja menyertai skim takaful selama beberapa bulan, nilai perlindungan yang disetujui akan diterima oleh keluarganya.

Katakanlah si suami mengambil skim takaful yang bernilai RM 500,000. Si suami ditakdirkan umur pendek dan meninggal sebelum skim takaful ini matang, maka nilai RM 500,000 akan diwariskan kepada keluarganya. Bagi pihak keluarga, apa yang perlu dilakukan ialah menyimpan RM 500,000 ini ke dalam institusi kewangan yang boleh beri 7% – 8% dividen setahun. Jika 8% dari RM 500,000 ialah RM 40,000. Maka RM 40,000 ini dibahagikan kepada 12 bulan iaitu lebih kurang RM 3,300 sebulan.

Oleh yang demikian, selagi RM 500,000 ini ada di institusi kewangan yang dapat memberi 8% dividen setahun maka pendapatan bulanan RM 3,300 sebulan akan dinikmati oleh keluarga tersebut selama-mana wang tersebut berada di situ. Mungkin keluarga tersebut “short” RM 200 dari pendapatan sebenar jika si suami masih hidup, tetapi ini sudah memadai. Mungkin keluarga ini perlu menstruktur semula perbelanjaan mereka agar defisit tidak berlaku.

Apa yang aku ceritakan di atas jika si suami mati awal sebelum tempoh matang skim takaful yang disertainya. Bagaimana pula jika si suami umur panjang sehingga tempoh matang skim takaful tersebut? – hal ini akan dibincangkan untuk entry yang akan datang.

Wallahu’alam.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: