Karut Marut

Al-Fatihah buat bonda mertua aku yang kembali ke Rahmatullah 5 Jan 2011 jam 2.00 pagi di Hospital Selayang. Terima kasih pada kakitangan wad 7D, 9C dan ICU yang menjaganya semasa arwah sedang sakit.

Dalam tengah-tengah kritikal, aku sentiasa berfikiran positif bahawa setiap perkara yang berlaku ada hikmahnya dan ini semua qada dan qadar Allah Ta’ala yang menjadikan setiap sesuatu bersebab. Kadang-kadang orang Melayu kita mudah berfikiran dangkal tanpa berfikir apa yang menyebabkan sesuatu perkara itu berlaku. Apa yang terjadi ini sebagai pedoman untuk kita semua.

Barangkali hanya orang yang beriman sahaja yang muhasabah diri kenapa setiap musibah yang berlaku pada dirinya adalah sebab dosanya kepada Allah Ta’ala tanpa menuding jari kepada orang lain yang tak ketahui hujung pangkal. Percaya pada bomoh atau tukang mengarut yang kononnya pandai melihat itu dan ini menjadi punca kepada fitnah yang besar. Jelas di sini bahawa bomoh (tukang mengarut) semacam mahu tunjuk yang dia mempunyai ‘power‘ yang hebat sehingga boleh memberi perskripsi yang jelas siapa yang santau menyantau siapa. Padahal sakit yang di alami berpunca dek kecuaian menjaga kesihatan yang dipandang remeh.

Kepercayaan bomoh bukannya salah 100%, tapi kebanyakkannya tak boleh percaya. Secara fikiran yang waras ini, seorang bomoh kononnya tahu itu dan ini tetapi tidak menghadirkan diri ke Masjid untuk Solat Jumaat yang jauhnya rumah dan masjid itu hanyalah 2 minit berjalan kaki adakah boleh dipercayai?. Bagaimana pula kalau ada yang ‘claim‘ mempunyai ilmu ma’rifat yang tinggi tetapi menggunakan colok untuk mengubat adakah boleh dipercayai?. Bagaimana pula ada yang kononnya yang memberitahu bahawa menyantau itu adalah dari kalangan ahli keluarga yang terdekat sedangkan kita pasti dan tahu bahawa individu tersebut bertungkus-lumus Solat Hajat, tadarrus Al-Quran, baca Yassin, Qiamullail untuk minta keredhaan Allah Ta’ala agar orang disayanginya itu kurang terseksa, adakah bomoh tersebut boleh dipercayai?.

Aku menjadi tersentak dan mula mengambil langkah mudah dengan bomoh-bomoh seperti ini. menyebarkan pemikiran logik mengikut nas yang dibenarkan untuk menyedarkan ahli keluarga yang terdekat bahawa bomoh-bomoh ini langsung tak boleh pakai semata-mata mahu mengelakkan dari bahana fitnah melanda keluarga ini.

Paling menyedihkan, ada sesetengah mereka yang tak mahu berfikir secara matang ke atas apa yang berlaku ini. Mereka masih terkial-kial mempercayai bomoh-bomoh dan taksub dengan pembayang-pembayang yang dinyatakan. Kerjanya hanya menuding jari ke arah orang lain tanpa melihat dari sudut islamik. Ironinya mereka bersusah payah meminta pertolongan Allah Ta’ala tetapi solat fardhunya lebur.

Mungkin ini adalah hikmah untuk aku bahawa masih lagi ramai di luar sana yang mempercayai benda karut-marut walaupun mereka ini nampak moden.

Wallahu’alam..

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: