Wahai ‘Fresh Graduate’…

Wahai para ‘fresh’ graduate, ambe nak bagitau beberapa perkara berkenaan cari kerja secara online ni…

(1) Kalau ada email balas yang tulis NOREPLY, maksudnya “No Reply” iaitu ‘Jangan Balas’ sebab ia auto-respond dari email pihak majikan. Tapi kalau korang balas juga, maknanya korang memang ‘tut’ oleh pihak majikan.

(2) Dah la balas email NOREPLY tu, pastu email pihak majikan akan auto-respond sekali lagi dengan email NOREPLY, pastu korang balas sekali lagi email NOREPLY, pastu email pihak majikan akan auto-respond sekali lagi dengan email NOREPLY… Kalau dah macam tu bila nak habis kan?, Oleh itu secara automatik juga pihak majikan akan cakap, “Letih kita kalau budak ni kita amik kerja”.

(3) Dah la balas email NOREPLY tu, buat ayat2 sedih siap merayu2 bagai, pastu demand gaji RM 2,500 keatas sahaja… Pihak majikan akan cakap, “Good for your luck la dik”.

(4) Dah la balas email NOREPLY tu, pastu siap paksa2, “Bila pihak encik nak panggil saya temuduga ni?”… Adoyai… Sampai bila2 la pihak majikan tak panggil korang temuduga nampaknya.

(5) Dan yang paling kurang asam, bila korang dihubungi oleh pihak majikan, dan korang tak tahu kerja apa yang korang apply. Ini tahap ‘tut’ melantun2 tahap 88 tingkat tak boleh pakai.

Haha…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: