Category Archives: Peluang Kerjaya

Kerjaya Tak Popular

 

Mula-mula ambil keputusan untuk jadi wakil takaful, hati ni penuh dengan gundah-gulana. Ye la… Bukan kerja makan gaji, akhir bulan tak tentu lagi dapat cukup duit nak tampung perbelanjaan. Dah la ambil keputusan buat full-time, basic income is zero!

Waktu tu rakan-rakan tengah sibuk pergi kursus JQaf, peperiksaan PTD, sambung belajar luar negara dengan tajaan kementerian, dan macam-macam lagi. Tapi aku? Aku baru nak bertapak dengan kosong!. Gila apa?

Hari-hari duduk fikirkan perkara tu. Nak tak nak kena juga buka booth depan CIMB di Batang Kali setiap malam sebab risau ‘miss soru‘ bila sampai pembayaran komisyen bulan depan. Tapi Allah Ta’ala itu Maha Adil, tengah kita bersusah hati dan hanya berharap bantuan-Nya, Dia hantar prospek yang akhirnya aku berjaya closed satu keluarga 7 kes dengan sumbangan secara tahunan. Kita usaha, kita dapat. Ya., komisyen yang aku terima pada bulan depan sekali ganda lebih tinggi dari gaji seorang guru siswazah yang terlatih. 

Lega.

Bila dah tahu cara nak hidup, fikiran nak cari kerja seperti rakan-rakan lain hilang secara tak sedar, walaupun begitu kadang-kadang terfikir juga. Tapi tidak melayan. Hanya tertanya, “Jika aku seorang executive atau guru, apa yang sedang aku lakukan sekarang ini?“.

Aku tak perlu ikut cara orang lain, kerana aku adalah aku.

K.E.R.J.A.K.E.R.A.S™

#ilovemyjob #takafuladvisor #etiqatakaful #kerjakeras

Perbaiki Diri

 

 Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri” – Ar-Rad (13:11)

Ayat Al-Quran diatas biasa kita baca dan dengar, tetapi apa kesannya kepada kita? Kalau nak senang faham dengan ayat mudah ialah – Allah Ta’ala sentiasa memberi peluang kepada hamba-Nya untuk ubah dan perbaiki diri sendiri untuk lebih berjaya baik di dunia mahupun akhirat.

Tapi biasanya langit tidak selalu cerah, dalam perjalanan tersebut, kita akan tempuh pelbagai ujian dan cabaran. Pada permulaan awal saya menyertai takaful sebagai wakil, dengan kelayakan pendidikan bertaraf Master Degree, pilihan “kerjaya tidak popular” (meminjam ayat seorang leader dalam Etiqa Takaful) menjadi ujian paling besar. “Belajar tinggi-tinggi tapi jadi ejen takaful“, sungguh low class bunyinya kerjaya wakil takaful ni. Tetapi saya memilih untuk tidak mengkayakan orang lain walhal saya boleh mengkayakan diri sendiri… Kenapa tidak? Yang penting saya percaya apa yang saya buat dan Allah Ta’ala sentiasa bersama saya.

Sesungguhnya “Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya…” – Al-Baqarah (2:286).

K.E.R.J.A.K.E.R.A.S™

#ilovemyjob #takafuladvisor #etiqatakaful #kerjakeras

Percaya | Trust

Yup. Well said

Nak bina kepercayaan bukan sesuatu yang mudah. Bak kata pepatah barat, “Rome was not build in a day“, tapi boleh tambah “But to ruined it just need a second!”.

Dalam bidang takaful, perkara paling penting bagi seorang wakil adalah jujur dan amanah atas diri sendiri. Takaful tiada produk untuk ditayangkan apatah lagi untuk demontrasi keberkesanannya, tetapi ia masih relevan untuk dipasarkan hingga ke hari ini kerana pelanggan sudah faham akan kepentingannya, tinggal lagi siapa yang perlu untuk diberi kepercayaan. 

Takaful adalah business of trust. Apabila anda dipercayai, jual apa pun pelanggan akan beli hatta anda jual peti ais di Eskimo tetap akan laku. Begitulah salah satu sifat Rasulullah SAW iaitu AMANAH yang berkait rapat dengan PERCAYA | TRUST yang mengajar kita menjadi muslim yang baik walaupun dalam bidang keduniaan… akan tetapi ia menjadi bekalan kebaikan di akhirat kelak. InsyaAllah. 

Jadilah seorang peniaga yang bolah dipercayai! 

Love.Trust.Respect 

K.E.R.J.A.K.E.R.A.S™ 

#ilovemyjob #takafuladvisor #etiqatakaful #kerjakeras

Percaya Diri

Masa awal penglibatan aku dalam industri takaful ini, antara soalan yang paling popular ditanya oleh kenalan ialah, “Kenapa buat takaful, kenapa tak buat bla, bla, bla..“, ada juga yang tanya, “Kenapa pilih Etiqa Takaful, kenapa tak pilih Takaful XYZ…”, dll. Tetapi yang peliknya mereka yang tanya-bertanya ni tak pula berada dalam industri ini, entah-entah satu sijil takaful pun mereka tak ada sertai. Kadang-kadang kita hanya perlu raikan sahaja soalan mereka tanpa menjawab apa-apa dan selepas itu lupakannya sebelum ia menjadi virus pemikiran yang menggangu pekerjaan kita.

K.E.R.J.A.K.E.R.A.S™

#ilovemyjob #takafuladvisor #etiqatakaful #kerjakeras

Peluang Kerjaya

CAREER ENHANCEMENT FOR LIFE

Executive Financial Consultant
(Kuala Lumpur, Hulu Langat, Bangi, Rawang)

Etiqa Takaful Berhad, a Maybank group of company opens its door to talented individuals who seek challenges and enjoy the rewards of being in a dynamic and fast growing preferred participant. Built upon our core values; forging synergies with an ENTREPRENEURIAL enthusiasm, we deliver our services and results as a cohesive WINNING team, upholding the spirit of INTEGRITY and ONENESS with the BELIEF that every talented person can stretch their potentials, meet challenges and develop their minds to be the best. Our collaborative and solutions-based approach recognizes, empower and energies every individual to accelerate their career growth. Etiqa Takaful Berhad encourages flexibility and nimbleness and is committed in bringing out the best in YOU.

Etiqa Takaful Berhad is a fast growing and dynamic subsidiary of Maybank Berhad. Etiqa Takaful as known as Takaful Nasional has been in Malaysia since 1984 and sells a wide range of financial products, takaful, retirement and education. Due to our achievement, Etiqa Takaful Berhad is the NUMBER ONE leading takaful company in Malaysia and worldwide. We offer an excellent opportunity to join our team as Al Faiz Agency teams were also NUMBER ONE takaful agency in Malaysia that achieved collection where we break the record for 6.6 million sales collections worldwide. Welcome to our WINNING TEAM today!

Responsibilities:

  • To help clients determine their needs and assist them in exploring avenues towards achieving their financial and life protection goals.
  • Develop & expanding the existing customer database and soliciting new business.
  • To conduct daily branch visitation for relationship building, business development, problem solving and dissemination of relevant information.
  • To conduct product knowledge training/briefing at branch level and to gather market intelligence.
  • To monitor sales target on monthly basis and to ensure that sales targets are achieved.

Requirements:

  • Candidate must possess at least a SPM holder with 2 minimum credits.
  • Diploma, Bachelor’s Degree, Post Graduate Diploma or Professional Degree in Business Studies, Administration, Management, Economics, Marketing, Finance, Accountancy, Banking, Commerce or equivalent are encourage to apply.
  • Be Malaysian citizen, age 21 and above and are computer literate
  • Required language(s): Bahasa Malaysia, English
  • Possess own transport & willing to travel extensively and valid driving license.
  • Fresh graduates and senior executives with working experience in the related field are encouraged to apply.
  • Part-time positions available.

Benefits:

  • Personal unlimited medical coverage
  • Yearly holiday incentives and an opportunity to travel around the world.
  • Enjoy career advancement in flexible working hours
  • Extensive training provided
  • Clear career development path.

Interested candidates are invited to apply online and e-mail it to mkjihadi@yahoo.com by attaching an updated resume or walk-in-interview by contact our HR Officer, Mr. Mohd Khairul Jihadi bin Yusof at 019-267 6416.

All applications will be treated in strict confidence and only short listed candidates will be notified.

Di tag ,