Category Archives: SukaHati

Perpustakaan Mini Ayah

Balik semalam ke rumah ayah di kampung. Kebetulan pula malam tadi Final Piala FA, Pahang lawan Felda United. Kami anak-beranak melangut depan tv. Mula-mula macam dah tak ada harapan nak menang bila Felda United dapat gol sebiji. Masuk separuh masa kedua, dua puluh minit terakhir, Pahang dapat dua gol terus. Bersorak aku di rumah ayah, Kampung Relong, Kuala Lipis, Pahang… Haha. Pahang menang 2-1 dengan Felda United. Tahniah Pahang, tahniah juga Felda United kerana berjaya ke Final.

Macam biasa, bila dah balik kampung ni, tak banyak kerja nak buat. Biasa masa dihabiskan dengan baca buku-buku dalam simpanan ayah turun-temurun dari simpanan arwah Aki. Tapi kebanyakan buku yang aku baca pun adalah buku baru yang ayah dan mak beli di pesta atau karnival buku sejak bertahun lepas. Baca buku antara aktiviti ayah dan mak selepas mereka bersara. Aku… Aku tumpang baca aje. Haha.

Perpustakaan mini ayah dah lama wujud, seingat aku sejak ayah bina rumah ni semasa umur aku tingkatan peralihan (sesi setahun sebelum masuk sekolah agama) memang ayah dah rancang untuk buat satu bilik khas untuk simpan buku-buku dia. Sekarang ni dah ber-rak-rak buku, itupun tak cukup rak nak simpan. Banyaknya buku ayah ni sehingga aku sendiri apabila buat kertas projek masa Diploma di KIPSAS dulu menggunakan hampir 70% rujukan (literature review) melalui rujukan dan buku simpanan ayah ini. Malah, arwah Mak Ndak dulu pun masa buat thesis degree beliau di UKM selalu datang ke rumah ayah untuk dapatkan rujukannya (Al-Fatihah kepada Allahyarhamah Ustazah Dalilah Ibrahim).

Aku sedikit pelik, kadang-kadang terfikir sebab banyak buku dan rujukan simpanan ayah berkitar tentang ilmu keagamaan baik tafsir Al-Azhar, tafsir Fi Zilalil Quran, tafsir al-Munir, Kitab Al-Uum, sirah-sirah Nabi, kitab Ihya’ Ulumiddin, Mustika Hadis jilid 1-3 dan banyak lagi, sedangkan ayah seorang yang berlatar pendidikan Sains dan Biologi. Itu yang buat aku pelik tapi kagum dengan ilmu ayah.

Sekarang ni lagi bertambah buku-buku keagamaan bilamana setiap tahun ayah dan mak akan ke karnival buku di Putrajaya dan PWTC. Tak pernah tak pergi. Jadi aku tumpang baca aje la… Haha. Semoga usaha ayah dan mak menambah buku-buku dan rujukan ini memberi manfaat kepada anak cucu cicit mereka kelak, dan diberkati Allah Ta’ala. Ameen.

20140608-115655-43015849.jpg
20140608-115812-43092607.jpg
20140608-115844-43124178.jpg
20140608-115855-43135884.jpg

Di tag , ,

Tepuk Dada, Tanya Iman

Belajar. Belajar. Belajar. Siapkan assignment. Belajar lagi. Kerja part time. Belajar lagi. Futsal sampai pukul dua pagi. Study. Exam. Exam lagi. Carry marks lagi. Belajar lagi. Kerja sepenuh masa. Rindu orang itu, orang ini. Cemburu orang itu dengan orang ini. Bincang pasal nikah. Lewat bangun solat subuh, tapi lebih risau lewat nak pergi kelas. Tak risau sangat solat lambat. Balik rumah dah lewat, solat asar ke mana, solat maghrib ke mana. Perut lapar, cari makanan. Duit takde, pergi bank. Rasa tak tenang, ada benda tak kena, pakai earphone, dengar lagu apa-apa. Duduk di kawasan lapang, tenangkan fikiran. Al-Quran tak bersentuh, masjid tak jejak.

Benda sama lagi dibuat. Sambil online, tiba-tiba terbaca satu tweet:

Buat apa pun, jangan lupa, Allah nampak semuanya. Malaikat mencatat.”

Tanpa rasa tersentuh, hati mula kata, “Benda dah selalu diingatkan. Aku tahulah Allah tu Maha Melihat. Malaikat tu sentiasa mencatat.”

Teruskan dengar pula lagu Mr. Saxobeat, online lagi. Main game.

Tanpa rasa diperhatikan, sebenarnya malaikat maut daripada pagi duk pandang kita. Terbangun solat subuh lewat, Allah tahu. Malaikat kiri kanan tahu. Malaikat maut pun tahu.

Sambung dengar lagu Starships pula. Sibuk-sibuk dengar, mulut pun ikut sekali menyanyi. Baca Al-Quran? Ala nanti-nanti boleh.

Malaikat maut menjengah lagi.

Tiba-tiba terdengar azan. Tengah syok online ni. Tengok jam. Awal lagi. Teruskan online dulu, lagi sepuluh minit solatlah. Berlalu sepuluh minit, tengok jam, cipta alasan lain pula. Sampai dah tinggal lima minit waktu nak habis, baru pulun lari pergi wudhuk, nak solat. Itu Alhamdulillah solat. Yang terus tak solat sebab alasannya dah terlewat? Guane tu?

Malaikat maut ziarah lagi.

Nasib tak nampak je malaikat maut tu. Kalau nampak, confirm masing-masing tak ada masa nak buat benda lagha. Setiap masa pun nak buat baik je.

Sebelum tidur, belek-belek phone dulu. Wish goodnight kat boyfriend/girlfriend dulu.

Biy, nanti kejut I bangun solat subuh eh? Goodnight sayang. I love you. Esok mesej lagi :*

Baru nak tutup mata, nak tidur. Tiba-tiba ada orang ketuk pintu. Ahh sudah. Siapa pulak nak kacau aku ni.

“Nak apa?”

Kasar intonasi. Bengang kononnya ada orang kacau waktu mengantuk macam ni.

“Nak nyawa kamu. Masa kamu di dunia sudah tamat. Wahai anak Adam, ini adalah waktu pertemuan kembali antara seorang hamba dengan Pencipta segala ciptaan.”

Tergamam.

Ah. Macam mana ni. Aku belum sempat baca Quran. Aku dah lama tak solat taubat. Solat aku yang lepas-lepas ni yang aku sengaja tinggal nak buat macam mana.

Mati mana boleh tangguh lagi. Aduh. *tepuk dahi*

Esok dah janji dengan kawan nak main futsal. Dah janji nak mesej awek. Esok kena hantar assignment, deadline. Macam mana ni.

Lalu malaikat maut pun masuk ke dalam bilik.

Dengan muka cuak, cuba merayu mohon ditangguhkan waktu mati. Kita lupa, malaikat maut itu sentiasa memerhati. Tunggu masa nak ambil nyawa. Selama ni leka dengan dunia. Bila tiba hari kematian, baru yakin yang mati tu bila-bila. Tapi…. semuanya dah terlambat.

Jadi, mulai dari sekarang. Rancanglah kematian sebaik-baiknya. Nak mati dalam keadaan sudah bertaubat, atau nak mati dalam keadaan sibuk buat maksiat?

Tepuk dada, tanya IMAN.

Di tag , , , , , ,

Wahai ‘Fresh Graduate’…

Wahai para ‘fresh’ graduate, ambe nak bagitau beberapa perkara berkenaan cari kerja secara online ni…

(1) Kalau ada email balas yang tulis NOREPLY, maksudnya “No Reply” iaitu ‘Jangan Balas’ sebab ia auto-respond dari email pihak majikan. Tapi kalau korang balas juga, maknanya korang memang ‘tut’ oleh pihak majikan.

(2) Dah la balas email NOREPLY tu, pastu email pihak majikan akan auto-respond sekali lagi dengan email NOREPLY, pastu korang balas sekali lagi email NOREPLY, pastu email pihak majikan akan auto-respond sekali lagi dengan email NOREPLY… Kalau dah macam tu bila nak habis kan?, Oleh itu secara automatik juga pihak majikan akan cakap, “Letih kita kalau budak ni kita amik kerja”.

(3) Dah la balas email NOREPLY tu, buat ayat2 sedih siap merayu2 bagai, pastu demand gaji RM 2,500 keatas sahaja… Pihak majikan akan cakap, “Good for your luck la dik”.

(4) Dah la balas email NOREPLY tu, pastu siap paksa2, “Bila pihak encik nak panggil saya temuduga ni?”… Adoyai… Sampai bila2 la pihak majikan tak panggil korang temuduga nampaknya.

(5) Dan yang paling kurang asam, bila korang dihubungi oleh pihak majikan, dan korang tak tahu kerja apa yang korang apply. Ini tahap ‘tut’ melantun2 tahap 88 tingkat tak boleh pakai.

Haha…

Positifkah Kita?

Beberapa kali tertengok satu iklan mengenai “POSITIF” di tv. Ada yang nak tolong orang buta lintas jalan, ada yang nak bangun pukul 8 pagi, ada yang nak tolong Orang Asli, dan macam-macam lagi perkara yang dinyatakan untuk menunjukkan bahawa kita adalah positif. Ya, aku setuju dengan iklan seperti ini, sehinggakan pihak penganjur iklan juga buat pertandingan untuk menggalakkan rakyat Malaysia menjadi positif.

Dalam Islam, adab dan akhlak yang diajar telah pun ditanam untuk menjadi seorang positif. Dengan kata lain, akhlak Rasulullah SAW itu sendiri adalah role model yang paling positif yang mampu untuk mempengaruhi orang disekeliling untuk sama positif. Paling mudah perkara positif yang kita boleh lakukan mengikut akhlak Rasulullah SAW adalah senyum. Senyum itu sedeqah yang paling mudah, dan inilah bentuk perbuatan positif yang mempunyai aras yang paling tinggi frekuensinya yang akan mempengaruhi orang sekelilingnya.

Islam itu indah, mudah dan positif. Jika kita mengikut akhlak dan adab Rasulullah SAW, maka positiflah hidup kita. Memang perku untuk mempromosikan gaya hidup positif kerana manusia ini mudah lupa dan nafsu amarah sentiasa berebut untuk keluar dari dalam diri, tetapi dengan sifat positif, semua akan dapat diatasi. Jom POSITIFKAN diri anda!

Peluang Kerjaya

CAREER ENHANCEMENT FOR LIFE

Executive Financial Consultant
(Kuala Lumpur, Hulu Langat, Bangi, Rawang)

Etiqa Takaful Berhad, a Maybank group of company opens its door to talented individuals who seek challenges and enjoy the rewards of being in a dynamic and fast growing preferred participant. Built upon our core values; forging synergies with an ENTREPRENEURIAL enthusiasm, we deliver our services and results as a cohesive WINNING team, upholding the spirit of INTEGRITY and ONENESS with the BELIEF that every talented person can stretch their potentials, meet challenges and develop their minds to be the best. Our collaborative and solutions-based approach recognizes, empower and energies every individual to accelerate their career growth. Etiqa Takaful Berhad encourages flexibility and nimbleness and is committed in bringing out the best in YOU.

Etiqa Takaful Berhad is a fast growing and dynamic subsidiary of Maybank Berhad. Etiqa Takaful as known as Takaful Nasional has been in Malaysia since 1984 and sells a wide range of financial products, takaful, retirement and education. Due to our achievement, Etiqa Takaful Berhad is the NUMBER ONE leading takaful company in Malaysia and worldwide. We offer an excellent opportunity to join our team as Al Faiz Agency teams were also NUMBER ONE takaful agency in Malaysia that achieved collection where we break the record for 6.6 million sales collections worldwide. Welcome to our WINNING TEAM today!

Responsibilities:

  • To help clients determine their needs and assist them in exploring avenues towards achieving their financial and life protection goals.
  • Develop & expanding the existing customer database and soliciting new business.
  • To conduct daily branch visitation for relationship building, business development, problem solving and dissemination of relevant information.
  • To conduct product knowledge training/briefing at branch level and to gather market intelligence.
  • To monitor sales target on monthly basis and to ensure that sales targets are achieved.

Requirements:

  • Candidate must possess at least a SPM holder with 2 minimum credits.
  • Diploma, Bachelor’s Degree, Post Graduate Diploma or Professional Degree in Business Studies, Administration, Management, Economics, Marketing, Finance, Accountancy, Banking, Commerce or equivalent are encourage to apply.
  • Be Malaysian citizen, age 21 and above and are computer literate
  • Required language(s): Bahasa Malaysia, English
  • Possess own transport & willing to travel extensively and valid driving license.
  • Fresh graduates and senior executives with working experience in the related field are encouraged to apply.
  • Part-time positions available.

Benefits:

  • Personal unlimited medical coverage
  • Yearly holiday incentives and an opportunity to travel around the world.
  • Enjoy career advancement in flexible working hours
  • Extensive training provided
  • Clear career development path.

Interested candidates are invited to apply online and e-mail it to mkjihadi@yahoo.com by attaching an updated resume or walk-in-interview by contact our HR Officer, Mr. Mohd Khairul Jihadi bin Yusof at 019-267 6416.

All applications will be treated in strict confidence and only short listed candidates will be notified.

Di tag ,

Artis: Penghibur Atau Ikon?

Beberapa minggu sudah, Wardina ada menyatakan bahawa artis di Malaysia tak layak dijadikan sebagai ikon. Ramai di kalangan artis yang terkejut dan menyerang Wardina kerana dek kelantangannya bersuara. Maka ada yang mempersoalkan wibawa Wardina kerana dia juga seorang artis. Apakah Wardina lupa bagaimana bermulanya beliau mengukir nama dalam industri hiburan negara ini sebagai seorang artis?

Bak kata orang, katakanlah sesuatu yang benar walaupun pahit. Persoalan bermain di kepala, adakah layak golongan artis ini menjadi ikon kepada masyarakat? Ini satu persoalan yang mempunyai jawapan yang subjektif. Tiada jawapan yang tepat dan tiada jawapan yang salah. Tetapi yang ada hanyalah pandangan dan saranan.

Wardina menyatakan apa yang difikirkannya sebagai satu yang betul, padanya pengalaman lampau mengajar erti kehidupan sebagai seorang artis. First impression bagi orang kebanyakan seperti aku, apabila menjadi sebahagian dari dunia hiburan, masalah sosial, maksiat, dosa berlegar-legar disekeliling kita. Tetapi faktor populariti, kemewahan, kesenangan membayangi masalah-masalah negatif tersebut. Setuju atau tidak, ini adalah satu pandangan.

Banyak berita yang kita dengar yang melibatkan artis tempatan yang amat memalukan. Ada yang ditangkap khalwat, menghisap dadah, bercerai, masalah hutang dan yang terbaru ada yang terlibat dengan aktiviti penghasilan dan pengedaran dadah. Banyak berita yang buruk dari yang baik. Masih lagi mahu menegakkan benang yang basah? Mungkin dalam ketika ini, kata-kata Wardina memang benar!. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

Memang tak dinafikan artis ada juga yang elok perwatakannya dan berpelajaran tinggi tetapi berapa ramai? Boleh dikira dengan jari yang sepuluh ini. Artis dari kalangan industri nasyid tempatan mungkin boleh dikategori dalam mereka yang baik, mungkin juga tidak, tetapi tak banyak cerita yang kita dengar mengenai mereka berbanding artis ‘konvensional’ di luar sana.

Bila berbicara mengenai ikon, sememangnya seseorang itu haruslah berada dalam lingkungan kejayaan. Artis di Malaysia bukan seorang dua, terlalu ramai ditambah dengan ‘mee segera’ yang direbus bebarapa minggu dan beberapa kali dalam masa setahun menjadikan lambakan artis yang datang dari pelbagai latarbelakang. Ada yang berkualiti, tetapi kebanyakkan hanya kuantiti yang menjadi ‘sampah industri’.

Bagi mereka (mee segera) ini menjadikan artis sebagai ikon maka itu adalah pilihan yang tepat. Maksud aku mudah, seorang guru menjadikan guru lain sebagai ikon adalah logik, seorang anak menjadikan ayah sebagai ikon adalah logik, dan juga seorang bakal artis menjadikan artis sebagai ikon juga adalah logik yang boleh terima dek akal. Agak dangkal fikiran logik seseorang bila menjadikan artis sebagai ikon jika dia seorang doktor. Aku tak kata itu salah, cuma mungkin sedikit ‘cacat’ bila difikirkan semula.

Bagi aku, kenyataan kontrovesi Wardina itu ada benarnya, mungkin salah kenyataan tersebut jika melihat dari satu sudut pemikiran. Tetapi dari sudut fikiran yang lain, “Apahal mamat Zed Zaidi ni melalak tak tentu hala pasal kenyataan ni. Ukur baju badan sendiri la…“.

Wallahu’alam.